Русия ще  завърши за 9 май строежа на гигантски православен

...
Русия ще  завърши за 9 май строежа на гигантски православен
Коментари Харесай

Мозайки, изобразяващи Путин и Сталин в руска църква

Русия ще  приключи за 9 май градежа на великански православен храм с мозайки, изобразяващи Владимир Путин и Йосиф Сталин, предават съветските медии.
Очаква се храмът да е подготвен за 75-ата годишнина от успеха на Съветския съюз над нацистка Германия във Втората международна война. Храмът е ситуиран на територията на военния парк „ Патриот “ покрай Москва и ще носи името Главен храм на Въоръжените сили на Руската федерация.
Мозайките навътре в храма изобразяват съветски водачи, измежду които президента на Русия Владимир Путин, министъра на защитата Сергей Шойгу, външния министър Сергей Лавров и секретаря на съветския Съвет за сигурност Николай Патрушев. Не е пропуснато на челно място да бъде и Йосиф Сталин.

На друга мозайка в храма има изображение с надпис „ Крим е наш “ - постоянно използвана фраза след анексията на Крим от Русия през 2014 година.
Височината на храма е близо 100 метра, като той ще бъде увенчан с шест позлатени купола. Църквата ще бъде третият максимален православен храм в Русия, съобщи пред АFP представител на съветското министерство на защитата. 
Камбанарията на храма ще е с височина от 75 метра в чест на 75-ата годишнина от успеха във Втората международна война. Освен успеха на Съюз на съветските социалистически републики над Нацистка Германия, в храма са прославени и други победи на съветското оръжие, прецизираха от министерството на защитата.
Историкът Сергей Брюн разкритикува плана на църквата в публикация за съветското издание „ Ведомости “, като съобщи, че той е „ подигравка на съветската история “ и акцентира, че е парадоксално в църквата да има изображение на Сталин, който е виновен за преследването на духовенството по време на ръководството му. Руската православна черква съобщи обаче, че Сталин е управлявал страната по време на успеха й над Третия райх.
Художественият съвет по строителството на катедралния храм ще вземе решение дали в него да има мозайка с изображение на съветския президент Владимир Путин, като вземе поради мнението на президента, съобщи през днешния ден пред ТАСС ръководителят на Синодалния отдел за съдействие с Въоръжените сили и органите на реда към Московската патриаршия свещеник Клински Стефан (Привалов).
Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи пред ТАСС през вчерашния ден, че Путин знае за мозайката с неговия облик, само че счита, че е още рано на работата му да бъде давана сходна оценка.
Вижте още:
Ветераните с молба към Путин да отсрочи парада за 9 май
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР